READING

Willis Kulesi (Sears Kulesi)

Willis Kulesi (Sears Kulesi)

Willis Kulesi (Sears Kulesi) - SOM

Mimar: Skidmore, Owings & Merrill
Yer: Chicago, ABD
Yapım yılı: 1973

Skidmore, Owings & Merrill tarafından tasarlanan Willis Kulesi (Sears Kulesi), 1973 yılında inşası tamamlandığında dünyanın en yüksek binası oldu. 442 metre yüksekliğindeki kulenin anteniyle birlikte yüksekliği 527 metreye kadar çıkmakta. 1997 yılında Petronas Kuleleri’nin yapılmasıyla dünyanın en yüksek binası ünvanını kaybeden Willis Kulesi, toplam 110 kata sahip ve 2018 yılı itibariyle Chicago’nun en yüksek yapısı.

Willis Kulesi (Sears Kulesi) - SOM

Willis Kulesi, Sears, Roebuck & Company isimli şirketin ofislerini ve Chicago şehrinin tamamına yayılmış başka ofisleri tek bir binada toplama amacıyla inşa edilmiş. Bu nedenle yapı ilk olarak Sears Kulesi olarak anıldı. Daha sonra Sears şirketinin isim haklarının süresinin dolması ve Londra merkezli sigorta şirketi Willis Group Holdings Ltd. şirketinin bölgesel merkezlerini buraya taşıması üzerine yapının adı Willis Kulesi olarak değiştirildi.

Willis Kulesi (Sears Kulesi) - SOM diyagram

Kat diyagramları / © wikiarquitectura.com

Kulenin cephesinde olabildiğince hafif malzemeler tercih edilmiş. Yapının dış kabuğunu oluşturan siyah alüminyum ve bronz renkli cam giydirme cephe yapının içi ile dış dünya arasında bir katman oluşturuyor. Cephenin iki ortamı birbirinden ayırması ve bir yalıtım katmanı görevi görmesi, kulenin taşıyıcı iskeletinin sürekli sabit bir sıcaklıkta durmasını sağlıyor ve oluşabilecek genleşme, büzüşme gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda bina, cephesinde bulunan 16,000’i aşkın camdan güneş ışığı alıyor.

Willis Kulesi’nin kademeli olarak yükselen formu tamamen işveren şirketin mekansal ihtiyaçlarının bir sonucu. Sears, Roebruck & Company, sadece kendi şirketlerinin kullanacağı geniş ofis katları istemiyordu, kiracılar için daha küçük ve farklı boyutlarda katlara da ihtiyaçları vardı.

Willis Kulesi (Sears Kulesi) - SOM plan

50. Kat Planı – Orta büyüklükte ofis katı

Yapı temel olarak demet (modüler) tüp taşıyıcı sistem ile ayakta duruyor. SOM, Willis Kulesi’ni tasarlarken “bir binanın strüktürel kurgusu yapının dış profiline şekil vermelidir” prensibiyle yola çıkmış. Kulenin strüktürel sistemi, her biri rijid, herhangi bir iç desteği olmayan dokuz kare şeklindeki tüpten oluşuyor. Bu tüpler, caisson adı verilen bir taşıyıcı eleman ile temele bağlanıyor. Fazlur Khan tarafından geliştirilen bu taşıyıcı sistem Dünya Ticaret Merkezi’nin taşıyıcı sistemiyle büyük benzerlikler göstermektedir.

Willis Kulesi (Sears Kulesi) - SOM

Willis Kulesi şüphesiz Chicago’nun en önemli yapılarından biri. Yapının 103. katında bulunan seyir terası yılda 1.3 milyon ziyaretçi çekiyor. Ziyaretçiler 2009 yılında bu seyir terasına yerleştirilen cam kutulara çıkarak gökyüzünde yürüme deneyimi yaşayabiliyor. Ayrıca 442 metre yüksekliğindeki yapının en üst katında radyo ve televizyon antenleri bulunuyor.

 


RELATED POST

  1. […] kattığı yeni taşıyıcı sistem ile pek çok binanın öncüsü oldu. John Hancock Binası, Willis Kulesi, Dünya Ticaret Merkezi, Petronas Kuleleri gibi binalarda Khan’ın bulduğu kafes-tüp sistemi […]