Busan Sinema Merkezi

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

Mimar: Coop Himmelb(l)au
Yer: Busan, Güney Kore
Yapım yılı: 2008-2012

Busan Sinema Merkezi (Busan Cinema Center), 2005 yılında Busan Uluslararası Mimari Kültür Festivali (Busan International Architectural Culture Festival) tarafından Güney Kore’de bir tasarım yarışmasının açılması ile ortaya çıktı. Yarışmanın amacı Busan Uluslararası Film Festivali (Busan International Film Festival – BIFF) için bir merkez tasarlanmasıydı. Yarışmanın kazananı radikal tasarımıyla Avusturyalı Coop Himmelb(l)au oldu. Böylece 2008’de Busan Sinema Merkezi’nin yapımına başlandı -yapı 2012 yılında tamamlandı.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Yapı çok geçmeden bütün dünyaya adını duyurdu. 2007’de Uluslararası Mimarlık Ödülü (International Architecture Award) ve Chicago Athenaeum’u kazandı. Bunun yanında “en uzun konsol çatı” kategorisinde de Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Coop Himmelb(l)au ekibi, uçuk bir mimari vizyonu başarılı bir şekilde hayata geçirmeyi başarmış oldu Busan Sinema Merkezi ile.  Yapının konsept tasarımında yer alan uzun konsollar, mimari ile mühendisliğin sınırlarını zorlayan noktalar yapıda başarılı bir şekilde hayat buldu. Ekip konsept aşamasından işin gerçekleşmesine kadar değişmeyen uçuk tasarımı sürdürebilmesiyle de dikkat çekti.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Coop Himmelb(l)au’nun tasarım ekibi lideri Wolf D. Prix’e göre tasarımın konsepti birbiri üstüne binen açık ve kapalı mekanların, özel ve kamusal alanların ayrıntılı şekilde işlenmesiydi. Bu mekanların kesişimlerine yeni ifadeler katan ve bu mekanları mimari dil, işleniş ile zenginleştiren bir tasarım arayışı içindeydi ekip.

Tasarım, kamusal mekanlar, kültürel programlar, eğlence, teknoloji ve mimarlık arasında yeni keşisimler yaratmayı hedefliyor. Bunu da şehirde peyzajın içinde enerjik bir kent imgesiyle yapmayı esas alıyor. Ekibin hedeflerinden biri de Güney Kore’ye simge bir yapı kazandırmak.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Ekibin Güney Kore’deki ilk işi olan Busan Sinema Merkezi projesi, mimari bir eleman olarak çatıya odaklanıyor -ekibin uzun süredir üzerinde durduğu bir nokta. Coop Himmelb(l)au, Rönesans ve Barok stillerinin küçük kubbelerinden (cupola), Oscar Niemeyer’in Rio de Janeiro’daki evinin çatısından ve Corbusier’in Unité d’Habitation’undaki heykeli çatıdan ilham almış. Ekip bu güçlü, farklı yorumlanmış çatıları kendi tasarımında bütünlüyor. Sonuç olarak Busan Sinema Merkezi’nin çatısı, uçan çatıya yakın algı yaratan kolonsuz bir örtü olarak kurgulanmış. Çatının altında aydınlatmayla da gökyüzüne sanal bir bağlantı sağlıyor. Bu LED aydınlatma hem akşam kente bir canlılık katıyor hem de yapının plaza alanında medya, teknoloji, eğlence ve dinlence mekanlarını birleştirebilen bir açık alanlar yaratıyor. Busan Sinema Merkezi, kültürel etkileşim ve dönüşüme cevap veren ve değişebilen bir mekan akışı kurguluyor.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Busan Sinema Merkezi’nde sinema salonları dağa benzeyen yapıda bulunurken merkezin kamusal mekanları açık hava sineması ve kırmızı halı alanı adlı mekan ile oluşuyor. Kırmızı halı alanında ziyaretçiler bir rampa ile içeri yönlendiriliyor.

İki büyük kamusal alan da devasa bir çatıyla örtülmüş. Bu çatı yaklaşık 60×120 metre -bir futbol sahası büyüklüğünde. Çatının 85 metresi ise konsol. Yapının tasarımındaki en dikkat çekici nokta çatı bu nedenle.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Bu ünlü konsol, yapının kentsel plaza alanını kaplıyor. Burası birbiri üstüne binen Urban Valley (kentsel vadi), Red Carpet Zone (kırmızı halı bölgesi), Walk of Fame (ünlüler kaldırımı) ve BIFF Canal Park (kanal parkı) alanlarını bulunduruyor. İçeride ise yapı tiyatro salonu, açık ve kapalı sinema salonları, toplantı salonları, ofis mekanları, yaratıcı stüdyolar ve yeme/içme hacimleri korunaklı veya kamusal alanlara bağlı mekanlar. Bu mekanların tasarımı esnek, festival zamanı kullanım veya günbegün kullanıma uygun fonksiyonellikte tasarlanmış.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Yapının kente yönelen mekanları Sinema Dağı ve BIFF Tepesi’ni oluşturan taş kaplı ‘yer’ ve metal ve LED kaplı ‘gökyüzü’ arakesitinde kurgulanmış. Konsol çatıdan yere kadar uzanan tüm açık alanlar kente ve peyzaja hizmet eden alanları Busan Sinema Merkezi’nin.

Yapının materyal seçimleri içindeki mekanları farklılaştırıyor ve mimari konsepti vurguluyor. Şekilleri, yerleri ve maddeselliğiyle farklı kısımlar çatı ve zemin arasında dinamik ve enformel bir gerilim yaratıyor.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Yapının strüktürünü inceledğimizde Sinema Dağı kısmındaki tiyatrolar ve sinemalar arasında hiçbir bağlantı olmadığını görüyoruz. Ekibin böyle bir tutum sergilemesinin amacı, tiyatro mekanlarında ses yalıtımını maksimum düzeyde sağlayabilmekmiş. Bunun yanında tiyatro salonu, esnek oturma planı, optial görüş ve ayarlanabilir akustik ile tasarlanmış. Bir esnek perde önü (proscenium) iki yan sahne ve akustik kulelerle kurgulanmış. Böylece tiyatro, konser veya operalarda sahnenin sesinin kesilebilmesi sağlanmış -diğer etkinlikler içinse kolayca kaldırılabiliyor. Aynı zamanda tiyatro salonuna ek koltuk ve sahnenin büyümesi için ek kısım eklemlenebiliyor. İzleyicileri saran perdeler de tiyatornun akustik niteliğine göre saklanılabiliyor veya kullanılabiliyor.

Busan Sinema Merkezi - Coop Himmelblau

© Duccio Malagamba

Coop Himmelb(l)au ekibinin en dikkat çekici eserlerinden biri Busan Sinema Merkezi. Ekip bu projesinde mühendislik ve mimarinin en uç noktalarına dokunarak dünya çapından adından söz ettirmiş. Mimari açıdan da gözlemlemesi/deneyimlenmesi bir hayli ilginç bir nesne ortaya koymuş.

Kaynak: “Busan Cinema Center / Coop Himmelb(l)au” 21 Mart 2013. ArchDaily.  <https://www.archdaily.com/347512/busan-cinema-center-coop-himmelblau/>


RELATED POST