Millau Viyadüğü

Millau Viyadüğü / Foster + Partners

Mimar: Foster + Partners
Yer: Millau, Fransa
Yapım yılı: 1993-2004

Foster + Partners imzalı köprü, Paris’in güneyindeki Millau şehrinde bulunuyor. Millau Viyadüğü (Millau Viaduct), buradaki Tarn Nehri vadisinin iki yakasını birleştiriyor. Bir direğinin uzunluğunun zeminden en üst noktasına kadar yaklaşık 343 metre olması nedeniyle dünyanın en uzun köprü strüktürü ünvanını almış olan Millau Viyadüğü, 2004 yılı Aralık ayında tamamlanmış.

Millau Viyadüğü / Foster + Partners

© Foster + Partners

Köprü aynı zamanda gelmiş geçmiş en üstün mühendislik başarılarından biri olarak değerlendiriliyor. Millau Viyadüğü, aslen köprülerin mimarlıktan çok bir mühendsilik ürünü olduğu düşüncesine karşı çıkan bir altyapı ögesi. Mühendisler ve mimarların işbirliğinin mükemmel bir ürünü olan Millau Viyadüğü, altyapı mimarisinin doğal çevre üstündeki etkisinin büyüklüğünü ve mimarin bu süreçte oyandığı bütünleyici rolü gösteren en başarılı örneklerdendir. Köprü, fonksiyon, estetik ve teknoloji arasındaki ilişkiyi inceliklikli tasarlanmış strüktürü ve yapısıyla yansıtan bir öge olarak değerlendirilmiş.

Millau Viyadüğü / Foster + Partners

© Foster + Partners

Millau Viyadüğü’nün önemli özelliklerinden biri de Paris’ten Akdeniz’e oradan da Barselona’ya uzanan otoyolu kesintisiz, hızlı bir rota haline getirmesi. İki yüksek plato arasındaki köprü, tasarımının başında strüktürel açıdan iki konuda ekibi zorlamış.

Bunlar; bir nehrin üstünden kurgulanacak olması, iki plato arası 2.46 kilometrelik mesafeyi en ekonomik ve ‘zarif’ şekilde geçecek olması. Nehrin bu alanda oldukça daralan bir yapıda olması nedeniyle de ekip ikinci noktaya odaklanmış tasarımında. Strüktüre yön verecek öge de bu nokta olmuş.

Millau Viyadüğü / Foster + Partners

© Foster + Partners

Millau Viyadüğü’nün her bir açıklığı yaklaşık 342 metreyi geçiyor, köprünün ayakları zeminden 75 metreden 245 metreye değişen yüksekliklerde, köprü üstünde kalan direkler ise yoldan 87 metre kadar yukarı ulaşıyor. Köprüyü oluşturan beton döşemenin büzülme ve genleşmesini karşılaması içinde kolonlar yolun aşağısında kalan kısımda daha ince ve daha esnek iki parçaya ayırlıyor. Yukarıda ‘A’ şeklinde bir çerçeve oluşturuyor böylece. Kolonların bu şekilde oluşturulmuş konik uçlu formu, hem üstüne binen yükler açısında bir hafifleme sağlıyor hem de daha ince profillerele oluşturulabilmesini sağlıyor. Böylece Millau Viyadüğü hem etkileyici bir görünüme sahip oluyor hem de çevresindeki eşsiz doğaya minimum müdahele eden bir yaklaşıma hizmet ediyor.

Millau Viyadüğü / Foster + Partners

Görünüş

Gergi askılı, direkli strüktürüyle Millau Viyadüğü, görünüş olarak narin, şeffaf bir tasarıma sahip. Köprüyü taşıyan direkler arasındaki mesafeler de bu ilkeleri sağlamak isteyen ekip tarafından en uygun şekilde kurgulanmış. Sonucunda ortaya birkaç rekoru birden kıran bir konstrüksiyon çıkmış: dünyadaki en uzun çelik pilonlara (çelik direklere) sahip konstrüksiyon, Avrupa’daki en yüksek yol köprüsü. Bunun yanında Millau Viyadüğü, Eyfel’in Fransa’daki en uzun yapı ünvanını da elinden almış.

Millau Viyadüğü / Foster + Partners

© Foster + Partners

‘Millau Viyadüğü, 19. ve 20. yüzyıllarda Gustave Eiffel ile başlayan Fransız uzun ve ihtişamlı geleneğinin içinde cesaretli sanat işlerinin muhteşem örneklerinden biri.’ Foster + Partners ekibi.

 

Kaynak: ”Millau Viaduct” Foster + Partners. <https://www.fosterandpartners.com/projects/millau-viaduct/>


RELATED POST