Morpheus Oteli

Mimar: Zaha Hadid Architects
Yer: Macau, Çin
Yapım yılı: 2018

Morpheus* Oteli (Morpheus Hotel), Asya’daki en popüler turistik merkezlerinden biri olan Macau’da bulunuyor. Zaha Hadid Architects tasarımı otel, geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve hizmete açıldı. Macau’nun Cotai isimli bölgesinde Rüyalar Şehri (City of Dreams) adlı bir kumarhane, iki tiyatro, bir alışveriş merkezi, 20 restoran ve 4 oteli bünyesinde barındıran kompleksteki otel oldukça dikkat çekici bir tasarıma sahip -ekibin birçok tasarımı gibi. 

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Ivan Dupont

Morpheus, rüya tanrısı anlamına gelen bir sözcük. Rüyalar Şehri (City of Dreams) kompleksi içinde farkını ortaya koyuyor ekip tasarıma verdiği isimle. Bu tasarımın çıkış noktası, Çin’in zengin gelenekleri. Tasarımda ortaya çıkan akıcı formlar, amorf taşıyıcı bu geleneklerin büyük bir parçası olan yeşimtaşı oyma sanatından doğuyor. Morpheus bu verileri, yenilikçi bir mühendislik yaklaşımı ile yarattığı kamusal alanlar ve özel otel odalarıyla bir bütünde topluyor.

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Virgile Simon Bertrand

Morpheus Oteli, zemin katında Rüyalar Şehri’nin 3 katlı podyum kısmına bağlanıyor. Üst katlarda ise konuklara hizmet eden 770 yatak odası ve kamusal alanlar olarak toplantı, etkinlik salonları, oyun odaları, teras havuzu bulunuyor.

Morpheus, bu çok sayıda programı tek bir kütlede topluyor; proje 2012’de başladığında ZHA, aslında arazide önceden kazılmış olan temele bir kütle oturttu. Ekip, bu temelin sınırlarına uyacak bir dikdörtgen bir kütle kurguladı. 

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Macau Bussines

Kütle, ZHA tarafından heykelleştirilmiş, arazinin sınırlarını kullanan bir dikdörtgenler prizması. Ekip, Morpheus Oteli içindeki toplumsal alanları şehre bağlamak ve heykeli bir form yaratmak için bu prizmayı kütlenin içine kıvrılan geniş boşluklarla deliyor. Tasarımda istenen akıcılığı da vurgulayan bu boşluklar, ekibin özgün bir form yakalamasını sağlıyor. Bu özgün form hem ZHA (Zaha Hadid Architects)’in dünya çapında tanınmış çizgisine işaret eden hem de otelin ortak alanlarını betimleyen bir karar.

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Ivan Dupont

40 kat yükselen Morpheus Oteli, en üst kotunda ve zemin kotunda birbirine bağlanan iki dikey sirkülasyon çekirdeğiyle kurgulanmış. Bölgenin imar yasalarına uymak için 160 metre yükseliyor. Daha sonra Zaha Hadid, bu monolitik kütlenin üzerinde boşluklar açmış.

İki kulenin ortasında aynı zamanda tüm hacim boyunca ilerleyen bir atirum bulunuyor. Hacimde oluşturulan boşluklarda bu atirumda düşünülmüş. Boşluklar, Morpheus Oteli’nin kuzey ve güney cephesini birbirine bağlıyor.

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Virgile Simon Bertrand

Hacimdeki üç büyük delik, bir çeşit vorteks, otelin içindeki kamusal noktalara vurgu yapıyor dramatik bir etkiyle. Aynı zamanda otelde atriumu ve şehri aynı anda gözlemleme imkanı bulan suit odalar yaratıyor. Yani ekibin tasarıma yaklaşımı hem manzaraya sahip oda sayısını maksimuma çıkarıyor hem de iki kulelede de bu özelliğe sahip odaların eşit sayıda dağılmasını sağlıyor. Ortadaki atirumdan geçen amorf boşlukların arasındaki köprülerle de otelin restoranlarına, barlarına ve lounge alanlarına özgün mekanlar sağlanmış oluyor.

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Virgile Simon Bertrand

Morpheus Oteli’nin en dikkat çekici yanlarından bir tanesi taşıyıcı sistemi. Yapının hacminin dışından yapıyı destekleyen bir taşıyıcı sistemi olan eksoskeleton sistem ile kurgulanmış otel. Bu taşıyıcı sistem, içeride destekleyici kolonlar veya duvarlara gerek duymadığı için iç mekan alanının maksimuma çıkmasını sağlıyor.

Morpheus Oteli, dünyanın bu tarz bir taşıyıcı sistem kullanan ilk serbest formlu yüksek binası. Otel, ekibin mühendisliğin sınırlarını zorlayan tasarımlarından yalnızca bir tanesi.

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Ivan Dupont

ZHA ekibinin iç ve dış mekan, özel ve kamusal, dolu ve boş, Dekartçı ve Einsteincı bütünleşmesi konusundaki 40 yıllık araştırmasından faydalanan bir tasarım olan Morpheus Oteli, yoğun bir taşıyıcı içerisinde örülmüş bir mekan. Tasarım, apayrı programları birlikte ve sürekli olarak aralarında bağlantılar oluşturmasını sağlayan eşsiz bir mimari yaklaşımı ortaya koyuyor. Bu nedenle dünya çapında büyük bir ilgi gördü. “Morpheus, düzenini heykeli formu ve stürktürel bütünlüğüyle ortaya koyuyor. Tasarım, geleneksel hiçbir mimari tipolojiye referans yapmayan yapısıyla etkileyici olmayı başarıyor.” ZHA Proje Direktörü Viviana Muscettola.

Morpheus Oteli - Zaha Hadid

© Virgile Simon Bertrand

“…Morpheus, hayal gücünün yolculuğunu ortaya koyuyor. Kıvrımlı hacminden dramatik iç mekanlara otel hem göze hitap ediyor hem de kullanıcısını heyecanlandırıyor…Morpheus, gelecek nesiller tarafından beğenilecek çağdaş bir başyapıt…”

Kaynak: “Morpheus Hotel / Zaha Hadid Architects” 14 Haziran 2018. ArchDaily. <https://www.archdaily.com/896433/morpheus-hotel-zaha-hadid-architects/>


RELATED POST