Ribbon Şapeli

Ribbon Şapeli - Hiroshi Nakamura

©Koji Fujii

Mimar : Hiroshi Nakamura
Yer: Hiroşima, Japonya
Yapım yılı: 2013

Japonya’nın en lüks otel tesislerinden bir tanesinin bahçesine, Hiroshi Nakamura tarafından 2013 yılında tasarlanan Ribbon Şapeli, açıldığı günden bu yana düğünlerin yapıldığı bir şapel olarak hizmet vermektedir. Türkçe anlamı ile ‘Kurdele Şapeli’ demek olan Ribbon Şapeli, iki spiral merdivenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.

©Koji Fujii

İki merdivenin bir araya gelmesi, estetik kaygıların yanı sıra strüktürel olarak da şapelin ayakta durmasına yardımcı olmaktadır. İki merdiven birbirlerini destekleyerek, şapelin tek başına ayakta durabilmesini sağlamıştır.

©Koji Fujii

Bu şapelin bir düğün şapeli olması da tasarımda büyük rol oynamıştır. Şapeli oluşturan iki merdiven, iki farklı hayatın birleşmesini sembolize etmektedir. İki merdiven, ilk adımlarında birbirlerinden uzak ve ayrı olsalar da 15 metrelik şapelin üst basamaklarına doğru ilerlerken gittikçe yaklaşmakta ve en sonunda birbirlerine kavuşmaktadır. Aynı zamanda şapelin yalın ve sade tasarımı da evliliğin saf ve temiz olması durumuna bir gönderme yapmaktadır.

©Koji Fujii

İki merdivenin de ortak merdiven kovası olarak nitelendirilebilecek ortada yaratılmış alan, cam ile kaplanarak şapelin mihrabını ve koridorunu oluşturmaktadır. Bu hacmi çevreleyen iki merdiven ise, aynı zamanda şapelin duvarları, saçakları ve çatısını da oluşturmaktadır.

©Koji Fujii

Yapının cephesi, ahşap panellerin titanyum-çinko alaşımlı kaplama malzemesi ile kaplanmıştır. Titanyum-çinko karışımı, yapının denize yakınlığından dolayı uğrayabileceği herhangi bir aşınmanın önüne geçilmek üzere seçilmiştir. Aynı zamanda kaplamanın beyaz rengi yine evliliğin saflığını yansıtmak ve yapıyı olabildiğince sade tutmak amacıyla tercih edilmiştir.

©Koji Fujii

Ortadaki hacmi oluşturan cam bölümde kullanılan camlar farklı boyut, şekil ve kalınlıklarda kullanılmıştır. Japonya’nın sürekli deprem tehlikesi altında olması sebebiyle böyle bir karar alınmıştır.

 




RELATED POST