READING

2016 Serpentine Pavyonu

2016 Serpentine Pavyonu

2016 Serpentine Pavyonu / Bjarke Ingels Group (BIG)

© Dezeen

Mimar: Bjarke Ingels Group | BIG
Yer: Hyde Park, Londra, İngiltere
Yapım yılı: 2016

2016 yılında Serpentine Galerisi için yapılan pavyonun Bjarke Ingels tarafından tasarlanmasıyla ortaya çıkan pavyon, yarı saydam bloklarla oluşturulan duvarın kıvrımlı bir yapı haline gelmesi için bozulması ile oluşturulmuş. Fikir asıl olarak bu blokların bir fermuar gibi açılıp hem saydam hem opak, hem katı hem de akışkan bir form oluşturması. 2017 yılına kadar Hyde Park’ta kalmış olan 2016 Serpentine Pavyonu, açılmış bir fermuar.

2016 Serpentine Pavyonu / Bjarke Ingels Group (BIG)

© Luc Boegly, Sergio Grazia

Farklı bakış açılarına göre, dikdörtgen formdan daha kıvrımlı, serbest bir forma; opak yapısından daha saydam yapıya dönen pavyon, Ingels tarafından şu sözlerle anlatılmış: ‘’Biz ekip olarak, birbiriyle görünürde bağdaşmayan elemanları yeni bir bütünde karıştırma fikrini seviyoruz. Sanırım bu pavyonda, çabasız bir şekilde bir sürü farklılığı birleştiren bir yapı yaratmaya çalıştık. Bu, içeride oturma alanı oluşturan bir duvar, Serpentine Sanat Galerisi’ne bir kapı, aynı zamanda çeşitli etkinlikler için bir mekan. Bir yandan tamamıyla dik açılı ve saydan; bir yandan tamamıyla saydam ve kıvrımlı. ’’

2016 Serpentine Pavyonu / Bjarke Ingels Group (BIG)

© Luc Boegly, Sergio Grazia

Londra’da Kensington Bahçeleri’ndeki Serpentine Sanat Galerisi’nin dışında konumlanan Serpentine Pavyonu, yarı saydam fiberglas çerçevelerden oluşturulmuş. Fiberglas çerçevelerin tipik bir tuğla duvar gibi birbirlerinin üstüne konulmasıyla. İçi boş fiberglas bloklar, en alttan pavyonun en üst noktasına kadar kademeli bir şekilde öne veya arkaya konumlandırılmış. Bu da 2016 Serpentine Pavyonu’nun 2 tane dalgalı yüzeyinin olmasını sağlıyor. Birbirlerinden ayrılan duvarlar, kıvrımlı bir giriş alanı ve gözenekli bir merkez yaratmış.

2016 Serpentine Pavyonu / Bjarke Ingels Group (BIG)

© Iwan Baan

‘’Aslında ofis olarak biz bu fiberglas elemanlarla bir raf sistemi üstüne çalışıyorduk. Yani pavyon bir yapı ve bir mobilyanın karışımı. Duvar, iç mekanı yaratmak için koparılmış dev bir raf.’’  diyor Bjarke Ingels kendi tasarımı Serpentine Pavyonu için.

Yapının aynı zamanda kendi kahramanı olan Sdyney Opera Evi’nin mimarı Jørn Utzon’u anımsatan bir öge olduğunu da ekleyerek: ‘’Utzon, dikkatli bir şekilde tasarlanmış seri üretim ürünlerle hayal edilebilecek her türlü formun yaratılabileceği fikrine sahipti; neredeyse tekrardan bir farklılık yaratmak gibi. Burada yakalamak istediğimiz ruh da bu.’’

2016 Serpentine Pavyonu / Bjarke Ingels Group (BIG)

© Iwan Baan

2016 Serpentine Pavyonu’nda ziyaretçiler, dışarıda duvarın izin veridği noktaya kadar tırmanabiliyorlar. İçeride, ahşap döşeme Serpentine Sanat Galerisi’ne giden bir yol ve oturma elemanları oluşturuyor. Pavyon, bir kafeyi barındırıyor ve edebiyat, film, dans, müzik vb. etkinlikleri için sanat galerisine hizmet eden bir alan. ‘Fermuarı açılmış duvar’ pavyon, 2017’de kaldırıldıktan sonra da 28 Mart’ta Vancouver’da tekrar inşa edilmiş, kalıcı yerine kavuşmuş.

© Dezeen

Serpentine Pavyon yapılarının 16.sı olan Bjarke Ingels imzalı pavyon, BIG ekibine Birleşik Krallık’taki ilk yapısını inşa etmesine olanak sağlamış. Aynı zamanda o yıl ilk defa, pavyona 4 çardak eşlik etmiş; bunlar Nijeryalı mimar Kunlé Adeyemi, Berlin temelli stüdyo Barkow Leibinger, Paris’ten mimar Yona Friedman ve İngiliz mimar Asif Khan tarafından tasarlanmış.


RELATED POST