Musée des Confluences

Musee des Confluences - Coop Himmelblau

©Sergio Pirrone

Mimar: Coop Himmelb(l)au
Yer: Lyon, Fransa
Yapım yılı: 2012

Müze, Avusturyalı ofis Coop Himmelb(l)au (Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky ve Michael Holzer tarafından 1968’de kurulmuş.) tarafından tasarlanmış. 2014 yılında hizmete açılan yapı, Lyon’a doğal tarih müzesi yapılması için açılan yarışmada ortaya çıkmış. ‘Bilgiyi transfer eden bir araç’ olarak tasarlanan Musee des Confluences, Fransa Lyon’da iki nehrin birleştiği noktada konumlanmış. Adını da buradan alıyor; confluence, iki akarsuyun birleştiği nokta anlamına geliyor.

Musee des Confluences - Coop Himmelblau

©Duccio Malagamba

Rhône ve Saône nehirlerinin bileştiği noktada, 100 yıl önce yapay olarak büyütülmüş bir yarımadada konumlanıyor müze. Bu nedenle, proje için arazi oldukça zorlayıcı bir etken olacaktı; fakat aynı zamanda kentsel tasarım için önemli noktalardan biriydi. Mimarlarımız bunu değerlendirmek istiyordu. Sonucunda yapı, kendini etrafından ayıran tarzıyla, ziyaretçiler için zeminde hem bir giriş alanı oluşturdu hem de kentsel gelişimin başladığı nokta oldu Lyon’un bu kesiminde. Nehirlerin ortasındaki bir yarımadada zayıf toprağa sahip alanda projenin zemine oturtulması için yaklaşık 536 metra uzunluğunda kazıklar çakıldı zemine.

Musee des Confluences - Coop Himmelblau

©Sergio Pirrone

Mimalar ilk başlangıç amaçları olarak ‘bilginin müzesi’ni yaratmak için, yenilikçi bir form oluşturmayı şart olarak gördüler. Form, ikonik bir geçit oluşturmalıydı. Bu düşüncenin temeli: ’’Bir bina ancak yeni geometrilerin oluşturacağı şekillerle gerçek anlamda dikkat çekici hale gelir.’’ fikriydi. Musee des Confluences’ın formunu oluştururken birtakım tasarım yaklaşımları da sınırlayıcı oldu: müze konsepti gereği ziyaretçileri akışını kesmemeliydi, Pointe du Confluent tarafından gelen ziyaretçilere engel teşkil etmeyen bir yapı göstermeliydi. Bunun sonucunda ortaya formuyla bariz bir şekilde aykırı, yalnızca bir kısmı destekler üstünde yüzen ve bu şekilde altında bir kamusal alan yaratan bir yapı çıktı. Sonuç hacim, şehrin gelişiminin başladığı oldukça net bir şekilde ortaya koyan, müze bağlamında yenilikçi bir form ve düzenleme getiren, şehrin akışına saygılı ve yeni kamusal alan imkanları üreten bir hal aldı böylece.

Musee des Confluences - Coop Himmelblau

©Sergio Pirrone

Musee des Confluences, temelde üç kısımdan oluşuyor. Bunlar; yüksek su seviyesi nedeniyle yükseltilmiş temel kısmı, iki oditoryum alanı ve çalışma alanları -çalışma alanlarının çevre okullar tarafından kullanılabilecek bir alan olması hedeflenmiş. Binanın ‘Kristal’ olarak adlandırılan giriş kısmı, aslında sergi alanlarına dikey sirkülasyonu sağlayan bir alan. Girişte her bir sirkülasyon elemanını gözlemlemek mümkün bu ilgiç formun içerisinde. Buradan ziyaretçiler kendilerini sergi salonlarına yönlendirecek olan platformlara erişiyorlar -merdiven, spiral rampa veya yürüyen merdiven ile.

Bu bağlayıcı platformun ucu, iki nehrin birleştiği alanı -Pointe du Confluent- gözlemleyen bir manzaraya sahip; sağında ve solunda ise sergi salonları yer alıyor. Yapıda çelik taşıyıcının kullanılması, ve bunun bir köprü inşaatı gibi tasarlanması, sergi salonlarının destekler olmadan yapının içinde kendi kendine gelişmesine olanak sağlamış. Bu da bina statiğini bir hayli ilginç kılıyor.

Musee des Confluences - Coop Himmelblau

©Sergio Pirrone

Daha önce bahsettiğimiz sudan yükseltilmiş, uçan kısımda Plaza alanı bulunuyor. Burada geniş konsollarıyla gösteri salonlarını dışarıdan gözlemlemek mümkün. Zeminde de yapının yüzeyine dalga yansımaları yaratan küçük, sığ bir göl düşünülmüş yapıya formuna ek dinamiklik katan bir öge olarak. Plaza alanı kamu kullanımı için düzenlenmiş bir alan Musee des Confluences bünyesinde. Musee des Confluences’ın giriş binasında dikkat çeken damla şeklindeki konstrüksiyon taşıyıcıya destek bir eleman olarak çalışıyor. Bu kısmın formu da, iki nehrin birleşimin yarattığı çalkantıdan esinlenmiş.

Musee des Confluences - Coop Himmelblau

©Duccio Malagamba

Ofisin diğer projelerini incelediğinizde daha da farkında olabileceğiniz üzere, dekontrüktivist tarzıyla yenilikçi formlarla çalışmak ofisin tasarım yaklaşımının bir parçası olmuş. Yapı içindeki programlar ve amaçlanan hayatı da bu alışılmadık formla birleştirmeyi başarıyor Coop Himmelb(l)au ofisi. Projelerinin büyük bir çoğunluğu bu sebeple oldukça dikkat çekici.


RELATED POST