Vincent van Gogh Müzesi

Van Gogh Müzesi

Mimar: Gerrit Rietveld
Ekler: Kisho Kurakawa Architects (1999) & Hans van Heeswijk (2015)
Yer: Amsterdam, Hollanda
Yapım yılı: 1963

Gerrit Rietveld, Amsterdam’da bulunan Vincent Van Gogh Müzesi’ni tasarlamak için 1963 yılında görevlendirildi. Rietveld, 25 Haziran 1964’te, projeye başladıktan 1 yıl sonra vefat edince, Rietveld’le birlikte projede çalışan mimar Joan van Dillen projenin başına geçti ve Rietveld’in orijinal eskizlerindeki tasarımına büyük ölçüde bağlı kalarak Vincent van Gogh Müzesi’nin tasarımını tamamladı. Ancak, Joan van Dillen’in de 1966 yılında hayatını kaybetmesi sonucunda, tasarımın detay kısımlarını mimar Jan van Tricht üstlendi.

Van Gogh Müzesi

Rietveld’in Tasarımı

Vincent van Gogh’un ölümünden sonra, ressamın geniş resim koleksiyonu ailesinde kaldı. Ressamın abisinin oğlu olan Vincent Willem van Gogh, amcasının tüm koleksiyonunu topladı ve Hollanda Hükümeti ile işbirliği kurarak, van Gogh’un ulusal değere sahip koleksiyonunun sergilenmesi için bir müze projesi geliştirdi. Vincent van Gogh’un resimleri, bu müze projesinden önce Stedelijk Müzesi’nde sergileniyordu.

Van Gogh Müzesi

Wikimedia Commons

van Gogh’un resimlerinin milli bir değeri olmasından ötürü, Hollanda’nın mimari açıdan en önemli değerlerinden olan Gerrit Rietveld’in yeni müze projesi için seçilmesi sürpriz olmadı. Tasarım aşamasında Rietveld’den istenen iki ana kriter vardı: müze binasının çevredeki binalara (özellikle Stedelijk Müzesi’ne) göre dikkat çekici bir büyüklükte olması ve müzenin avlusunun doğal güneş ışığı ile aydınlatılması.

Van Gogh Müzesi

© Minke Wagenaar

Rietveld’in tasarımında yukarı çıkan her bir kat daha az alana sahip. Böylece müzenin ziyaretçileri avludan aşağı katlara baktıklarında diğer katlarda sergilenen resimleri de görebiliyor. Rietveld, De Zonnengof Müzesi tasarımında uyguladığı bu ilkeyi, çok daha kompleks bir şekilde Vincent van Gogh Müzesi’ne taşımış. Müzenin en ikonik elemanlarından biri de konsol bir şekilde avlunun merkezine doğru çıkan merdiven. Ziyaretçiler bu merdivenden yukarı çıkarken müzenin tamamına hakim olabiliyor.

Van Gogh Müzesi

© Minke Wagenaar

1931 yılında Theo van Doesburg’un ölümünden sonra, Hollanda temelli De Stijl akımı başında bir lider olmadığı için dağıldı. Rietveld’in tasarladığı Schröder Evi, De Stijl akımının en önemli temsilcilerinden olsa da, Rietveld 1931 yılından sonra De Stijl standartlarına göre binalar tasarlamayı bıraktı. Bu nedenle, Rietveld’in son eseri olarak sayılan Vincent van Gogh Müzesi, mimarın ilk tasarımlarından oldukça farklı. Vincent van Gogh Müzesi, Schröder Evi ve Kırmızı Mavi Sandalye’sine göre çok daha geometrik ve işlev esaslı bir tasarım.

Van Gogh Müzesi

© Luuk Kramer

Yeni Giriş

1999 yılında, Kisho Kurokawa Architect and Associates, Vincent van Gogh Müzesi için geçici sergilerin yer alacağı ek bir bina tasarladı. Kurokawa, müze için yeni bir giriş taslağı da oluşturdu. Hans van Heeswijk Architects, Kurokawa’nın taslağı üzerinden giderek, Rietveld’in ana müze binasını ve Kurokawa’nın tasarladığı binayı bir bütün haline getiren yeni bir giriş önerisi sundu.

Van Gogh Müzesi

© Ronald Tilleman

Tamamı cam olarak tasarlanan giriş 18 ay içinde tamamlanan bir yüksek kalite mühendislik işi. Yeni tasarımın ürettiği ferah cam fuaye alanı sayesinde müzeye daha ferah mekanlar, erişirebilirlik ve daha iyi bir lojistik sistem kazandırılmış. Yeni giriş sayesinde müzeyi birleştiren iki binaya da müzenin üstünde bulunduğu kamusal meydandan giriliyor.

Van Gogh Müzesi

© Ronald Tilleman

Heeswijk’in yeni girişi Hollanda’nın en büyük cam yapısı. 12 metre genişliğindeki cam kanatların bir araya getirilmesiyle oluşturulan transparan kabuk çelik strüktüre bağlanmış ve iki malzeme bir bütün gibi hareket ediyor.

Kaynaklar :

“Van Gogh Museum’s New Entrance / Hans van Heeswijk Architects” 05 Eylül 2015. ArchDaily. <https://www.archdaily.com/772991/van-gogh-museum-hans-van-heeswijk-architects/>

Jules Gianakos. “AD Classics: AD Classics: Vincent van Gogh Museum / Gerrit Rietveld” 05 Ağustos 2011. ArchDaily.<https://www.archdaily.com/153568/ad-classics-rijksmuseum-vincent-van-gogh-gerrit-rietveld/


RELATED POST