Barbaros Evi / Onurcan Çakır

Barbaros Evi / Onurcan Çakır

©Onurcan Çakır

Mimar: Onurcan Çakır
Yer: Urla, İzmir, Türkiye
Yapım yılı: 2014-2015

Onurcan Çakır tarafından tasarlanan bir konut projesi olan Barbaros Evi, İzmir’de bulunuyor. İzmir’in Urla ilçesindeki küçük bir köye konumlandırılmış Barbaros Evi, köy taşı ile betonu harmanlayan bir konut tasarımı. Ev, adını bulunduğu köy olan Barbaros Köyü’nden alıyor. Barbaros Köyü, İYTE (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü) arazisine komşu ve İzmir’in çoğu yerleşkesinin aksine denize kıyısı bulunmayan bir köy. Deniz yerine arazide yaklaşık 16 adet gölet bulunuyor. Barbaros Evi de tasarımında bu göletleri sürecin bir parçası haline getiriyor. Barbaros Evi’nin esas hedefi, bu göletli arazi içinde, doğanın sessiz ve sakinliğini kullanıcısına hissettiren bir yaşam ortamı sunmak. Bu sessizliği evin içine rahatça sağlayabilmek için oldukça yoğun malzemeler olması nedeniyle ses geçirimsizliği yüksek olan beton ve taş kullanılmış. Taş, bir köy evi havası uyandırırken beton kullanımı da hem strüktür hem de konsept olarak mimarın isteklerini karşılayan bir materyal oluyor.

Barbaros Evi / Onurcan Çakır

©Onurcan Çakır

Tamamı beton duvarla kaplı bir yatak odası ve taş duvarlarla kaplı 2 yatak odası, mutfak ve yaşam alanından oluşan Barbaros Evi, kompakt ev tasarımı sunuyor. Evin özellikle beton duvarla kaplı odası, akustik anlamda titizlikle çalışılmış bir alan. Beton oda, betonun arkasında taş yünü ve tuğla duvar katmanlaşması, çift pencere ve çift kapı ile kurgulanmış. Böylece odada istenildiğinde dışarıdaki seslerden ve hayattan tamamen izole kalmak mümkün hale getirilmiş. Bu odanın brüt betonu temelde çıplak bırakılan ve ev kotunda teras oluşturan beton yüzeyde de devam ettirilmiş. Binanın geri kalan tüm dış duvarları ise, köyün ustaları tarafından, köyün lokal taşı ile yapılmış. Yine bütün bu duvarların iç yüzeylerinde ısı yalıtım malzemesi ve ikinci bir kat duvar katmanlaşması sayesinde hem ses hem de ısı yalıtımı anlamında yüksek performans sağlanıyor. Böylece evin tasarımında istenen sakin, sessiz, yerine ait hissi yakalanmış.

Barbaros Evi / Onurcan Çakır

©Ersen Çörekçi

Barbaros Evi’nde açıklıklar da köyün iklimine göre belirlenmiş. Kışın çok rüzgarlı ve soğuk olan köyde sert esen rüzgar olan poyrazın yönüne göre cephe açıklıkları yerleştirilmiş; evin kuzey cephesi ise tamamen sağır duvarlarla inşa edilmiş. Evin doğu cephesinde ise mümkün olduğunca dar açıklıklar, şerit şeklinde, evin aydınlaması düşünülerek gerekli görülen kısımlara yerleştirilmiş. Ev aydınlanma anlamında aynı zamanda içinde bulunduğu doğayı da kullanıyor. Bahçede ellinin üzerinde kalıcı bitki çeşidi barındıran Barbaros Evi, batıda binadan terasa geçişi sağlayan geniş cam kayar pencerenin önünde bir söğüt ağacına sahip. Söğüt ağacı sayesinde evin yaşam alanı, yaz aylarında gölgede kalıyor; kış aylarında ise söğüdün yapraklarını dökmesiyle güneşin daha çok içeri girmesi sağlanmış oluyor. Böylece söğüt ağacı aynı zamanda iç mekanda yaz-kış ısıl konfor açısından eve olumlu katkıda bulunmuş oluyor.


RELATED POST