Kristal Katedral

Kristal Katedral / Philip Johnson, John Burgee

© Flickr: Paul N.

Mimar: Philip Johnson, John Burgee
Yer: Los Angeles, ABD
Yapım yılı: 1980

Kristal Katedral (The Crystal Cathedral), dini bir tiyatro ve televizyon stüdyosu olması amacıyla 1980 yılında inşa edilmiştir. Televizyon yoluyla misyonerlik yapan Robert Schuller isimli bir din adamının isteği üzerine Phillip Johnson ve John Burgee tarafından tasarlanmıştır. Toplam 3000 kişilik cemaati barındırabilen katedral, Schuller’in ‘kilise gökyüzüne ve dışarıdaki dünyaya açık olsun’ isteği üzerine tamamıyla cam ile kaplanmıştır.

©Flickr: Amir Nejad

10,000‘den fazla cam panel, çelik bir iskelete sabitlenerek katedralin cephesini oluşturmaktadır. Cam panellerin birleşim detaylarının göze çarpmaması için, her bir cam parçası silikon ile yapıştırılarak yerleştirilmiştir.

©Flickr: siphorous

Tek parçadan oluşan ve monokromatik bir mekan oluşturmak için, katedral yıldız şeklinde bir plan düzenine sahiptir. Oluşturulan yekpare devasa hacim, 120 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe varan ölçüleri ile ihtişamlı bir iç mekan tanımlamaktadır. Phillip Johnson ve John Burgee tarafından tasarlanan plan şeması, Hristiyan mimarisinde sıkça görülen Latin Haç plan düzleminin farklı bir yorumudur. Kilisede bulunan tüm oturma yerlerini rahibin ve koronun bulunduğu mihraba yaklaştırabilmek için kilisenin nef(nave) kısmı kısaltılmış ve transept kısmı genişletilmiştir. 

©Flickr: siphorous

Mimarlar, Los Angeles’ın araba kültürünü de dikkate alarak, kilisenin otoparkını işlevsel hale getirmişlerdir. Mihrabın yanında bulunan yaklaşık 27 metre uzunluğundaki yüksek kapılar, otoparka açılmaktadır. Böylece insanlar araba ile katedralin otoparkına park edip, kilisenin içindeki ayini izleme ve dinleme şansına sahiptir.

©Flickr: OZinOH

Johnson, katedrali “ortamı olmayan bağımsız bir bina” olarak tanımlamıştır. Cam cephenin üzerinde basit dikdörtgen açıklıklar oluşturularak yerleştirilen girişler, estetikten çok işlevsellik göz önünde bulunarak tasarlanmıştır. Yapının içindeki merkezi transparan alana, opak, beton balkonlardan geçilerek ulaşılmaktadır. 

©Flickr: Paul N.

Yapıyı bütünüyle saran beyaz çelik kafes, katedralin hem duvarlarını hem de çatısını oluşturmaktadır. Bu çelik kafes cam paneller ile kapatılmış ve yapının kabuğu oluşturulmuştur. Kabuğun içinde kalan beton balkonlar ise yapının köşe noktalarından büyük kolonlar ile desteklenmektedir.

Zemin Kat Planı

Kristal Katedral, sahip olduğu çevre dostu yaklaşımlar ile de ön plana çıkmaktadır. Katedralin cam cephesinde kullanılan aynalı cam paneller, katedralin içinde dışarıdaki ışığın yalnızda %8‘ini ve güneş enerjisinin %10‘unu almaktadır. Bu sayede, katedralin hava dolaşımının tamamı pasif havalandırma ile sağlanabilmektedir.


RELATED POST