Perde-Duvar Ev

Perde-Duvar Ev / Shigeru Ban

© curtaindesigns.rosariouniversal.org

Mimar: Shigeru Ban
Yer: Tokyo, Japonya
Yapım yılı: 1995

Perde-Duvar Ev, Tokyo’nun değerli konut arazilerine sezgisel bir yaklaşımı Shigeru Ban’ın. Mimarımız, işlerine kattığı eşsiz ‘gelip geçicilik’ hissi ile tanınıyor. Kariyerini eski eselerinden biri olan bu ev de bahsettiğimiz yeteneği kanıtlayan en önemli projelerden. Pritzker ödüllü mimar Shigeru Ban’ın bu tasarımı, 1990’lı yıllara göre oldukça sade fakat bir o kadar da aykırı bir yaklaşım sergiliyor.

© Hiroyuki Hirai

İtabashi-ku adlı mahallede küçük köşe bir alanda bulunan Perde-Duvar Ev, üç kattan oluşuyor. Zemin katı oldukça basit, açık bir garaj alanından oluşuyor, bir merdivenle yukarı bağlanıyor evin giriş alanından.  Bir üst kat olan ana katta, oldukça geniş bir yaşam alnı ve mutfak bulunuyor. Hacmine göre oldukça minimal ve basit dekore edilmiş bu iki alan. Perde-Duvar Ev’in 2. katı ise galer katı niteliğinde. Evin ve mahallenin gözlemelenmesine olanak sağlıyor. Mahalle manzarası mimari bir tavır olarak herhangi bir elemanla kesintiye uğratılmamış, yalnızca iki kenarda az ve dikkatli yerleştirilmiş kolonlar bulunuyor.

© Hiroyuki Hirai

Yapının cephesini, yapıya tanınmışlığını sağlayan özgün bir tavır olarak, iki devasa perde oluşturuyor. Açık ya da kapalı oldukça etkili bir karaktere sahip; açıldığında içerisinin mükemmel berraklığı gözle görülür hale geliyor, kapatıldığında ise rüzgar ile dansıyla evi, gizlenirken bile, izlenilecek bir yapı kılıyor. Bu ayırıcı eleman, geleneksel soji ekranından esinleniliş bir tasarım fakat Shigeru Ban’ın yorumu çok daha canlı bir karaktere sahip.

Perde-Duvar Ev / Shigeru Ban

Perde-Duvar Ev Çizim

Bu örnekle anlaşılabileceği üzere Shigeru Ban, özel olmayan konut kavramının bir savunucusu. Tasarım, hem buna hem de zamanın yıllardır süregelen Japon mimarisine bir cevap. Genel küçük, minimum dekore edilmiş Japon konut mimari karakteriyle Perde-Duvar Ev, evin içindeki odalarının toplamıyla neredeyse aynı büyüklüğe sahip. Bu da herhangi bir ara duvar vb. eleman kullanılmaması nedeniyle. Ek olarak, yapı tabiki daha soğuk havalar ve güvenlik nedeniyle sürgülü cam duvarlarla isteğe göre odalara ayrılabiliyor.

Özel olmayan konut: Evin birincil işlevi olan içeriyle dışarıyı ayırma, içeriyle ilgili bilgiyi saklama, özeli koruma işlevi olmadan tasarlanan ev. Bu nedenle oldukça karşıt düşüncelere de sahip.

© Hiroyuki Hirai

Zamanın oldukça ötesinde bir yaklaşımla tasarlanan yapı, oldukça farklı mimari görüşe de göğüs geriyor tamamen açık konut yapısıyla. Sonuç olarak, eskimeyen tanınmışlığı, ünü ve aykırılığıyla oldukça önemli mimari bir eserdir.


RELATED POST