Massachusetts Üniversitesi – Amherst’te bulunan Isenberg İşletme Fakültesi’nin (Isenberg School of Management) yeni binası BIG tarafından tasarlandı. Business Innovation Hub (İşletme İnovasyon Merkezi) ismi verilen yapı Isenberg İşletme Fakültesi binasının kısmen yenilenmesi ve mevcut yapıya yeni bir ek bina yapılmasıyla ortaya çıkmış. Yapı kampüsün en merkezi noktalarından birinde 6500 metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor.
Isenberg İşletme Fakültesi, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi gören 5,000‘i aşkın öğrencisi ve akademik görevlileri ile Amerika’nın en saygın işletme okullarının arasında yer alıyor. Yeni proje ile birlikte fakülte binası iki kat büyümüş ve kolektif çalışmayı teşvik eden modern bir eğitim kompleksine dönüşmüş.
Bjarke Ingels’in önerdiği yeni ek bina 1964’te inşa edilen mevcut fakülte binasını, yapıya kuzey ve doğu kanadından bağlanan dairesel bir hacim ile genişletiyor. Eklenen dairesel kütle yangın yçnetmeliğine uygun olması amacıyla mevcut binadan koparılmış durumda. Ancak iki kütle üst kotlarda birleşerek binalar içindeki katları birbirine bağlıyor. Ek bina sayesinde hem Isenberg İşletme Fakültesi’ne güçlü bir görsel kimlik kazandırılmış hem de akademik personel ve çalışanlar tek bir çatı altında toplanabilmiş.
Eklenen yeni kütlenin en dikkat çekici kısmı tasarlanan üçgen cam giriş. Domino taşlarını andıran giriş binaya özgün bir karakter kazandırıyor. Akordiyon şeklinde açıklıklara sahip olan bu kısımda aydınlık ve ferah bir yüksek tavanlı giriş oluşturulmuş. Fakültenin kalbi olarak düşünülen bu alanda çalışma, yemek ve sosyalleşme alanları bulunuyor. Yapının içindeki mekanlar hem dış cepheden hem de dairesel kütlenin ortasındaki geniş avludan ışık alıyor.
Isenberg İşletme Fakültesi’nde bulunan mevcut derslik ve konferans mekanlarına ek olarak yeni binada 15 mülakat odası, farklı boyutlardaki konferans odaları, inovasyon laboratuvarları ve akademik ofisler bulunuyor. Bjarke Ingels’in fakülteye kazandırdığı önemli mekanlardan bir diğeri ise dairesel kütlenin merkezinde yer alan avlu.
Yapının dış cephesinde dayanıklı ve sürdürülebilir bir malzeme olan bakır kaplama tercih edilmiş. Yapının LEED Gümüş sertifikası alması hedefleniyor. Yapının dairesel şekli fakülte içinde erişilebilirliği de kolaylaştırıyor. Yeni bina ile mevcut fakülte binası birbirine iki köprü ile bağlanıyor. Avluya giriş bakır kaplı büyük köprünün altından sağlanırken, küçük olan ikinci köprü tamamen cam ile kaplanmış.
Yapının içindeki tüm mekanlar öğrencilerin etkileşim kurması ve takım çalışması yapması göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Koridorlar ve ortak alanlara pek çok çalışma masası ve rahat oturma elemanları yerleştirilmiş. Sınıflardaki sandalyelerin tamamı farklı ders düzenlerine uygun ayarlanabilecek şekilde seçilmiş.
NO COMMENT