READING

Cornell Üniversitesi – Milstein Hall

Cornell Üniversitesi – Milstein Hall

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

Mimar: OMA – Rem Koolhaas + Shohei Shigematsu
Yer: Hyde Park, Londra, İngiltere
Yapım yılı: 2002

Cornell Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin yeni stüdyo binası olan Milstein Hall, 2011 yılında Rem Koolhaas ve Shohei Shigematsu’nun ortaklığını yaptığı OMA tarafından tasarlandı. Milstein Hall, Amerika ve dünyanın en prestijli mimarlık fakültelerinden biri olan Cornell AAP kampüsünde 100 yıldan beri inşa edilen ilk yeni bina olarak da tarihe geçti.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

Milstein Hall, kampüsün iki önemli binası Sibley Hall ve Rand Hall arasında bağlantı sağlıyor. Özellikle Ithaca gibi, kış aylarında -30 santigrat derecelere çıkan soğukların yaşandığı bir yerde kampüs içinde yaratılan kapalı geçişler oldukça önem kazanıyor. Ancak OMA’nın tasarımının kampüse kattıkları, bir geçiş yapısından çok daha fazlası. Milstein Hall, yeni ve çarpıcı tasarımı ile mimari ve tasarımın önemini vurguluyor.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

Yapı, iki etkileyici konsol strüktürü ile dikkat çekiyor. Bu konsollar, toplam 1,200 ton ağırlığındaki çelik truss sistemi ile ayakta duruyor. Konsol yapı, yol kotundan yaklaşık 15 metre yüksekte bulunuyor ve kampüsteki bir başka yapı olan Foundry ile bu kotta ilişki kuruyor. Çelik kafes sistemin çevrelediği geniş hacim, 16 tasarım stüdyosunu içinde bulunduruyor. Bu kütle, döşemesinden çatısına kadar cam ile kaplanmış. Yapının çatısının bir kısmı yeşil çatı olarak tasarlanmış ve üzerinde 41 adet içeri ışık girmesini sağlayan açıklık bırakılmış.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

Shigematsu, Milstein Hall’u mimarlık, şehircilik ve sanat öğrencileri arasında etkileşim ve tartışma ortamı yaratabilecek bir pedagojik bir platform olarak tanımlıyor. OMA, bu çarpıcı kütle ile yapının içinde farklı bir hayat kurgulanmasını amaçlamış. Yapıyı kullanan öğrenci ve profesörlere, yapıya farklı işlevler ve kullanım şekilleri kazandırma özgürlüğü verilmiş.

Cornell Üniversitesi kampüsünün kuzey ucunda yer alan Millstein Hall, kampüste tek başına duran, yeni bir bina olarak tasarlanmamış. Yapı, mimarlık fakültesinin mevcut 4 binasıyla farklı kotlarda ilişki kuran ve fakülteyi bir bütün haline getiren bir ek yapı. Millstein Hall sayesinde okulun mimarlık fakültesi 47,000 metre kare ek stüdyo alanı, galeri alanları, jüri alanları ve 253 kişilik bir oditoryum kazanmış.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

Yapı sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tasarlanmış. Yerleştirilen açık konfor modülleri sayesinde yapının yapay havalandırma ihtiyacı büyük ölçüde azaltılmış. İç mekanların soğutulmasında kullanılan su, yerel bir gölden sağlanıyor. Binanın tüm cephesini kaplayan camlar ise izole edilmiş, düşük E değerlerine sahip. Yapı Leed Gold sertifikasına sahip.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

Stüdyoların konsol çıkan güneydoğu kısmına AAP Forum adı verilmiş. Bu konsol stüdyoların tamamen şerit bant ile kaplanmış olması, mimari stüdyoların 24 saat canlı olduğunu kampüsün geri kalanına gösteriyor. Cam kaplamanın alt ve üst kısımlarında ise Türkiye’den getirilen mermerler kullanılmış. Yapının alt kısımlarında, yukarıdaki konsol plakanın cam ve çelik karakterine tezat oluşturacak şekilde yalın beton yüzeyler tercih edilmiş.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

OMA, yapının bodrum katından yukarı çıkarak, konsol yapıyı destekleyen küçük bir kubbe tasarlamış. Çift katlı beton sistem ile yükselen kubbenin altında ana kritik alanları bulunuyor. Beton, elektrik tesisatı ve sprinkler sistemini içine alacak şekilde dökülmüş ve kubbenin iç yüzeyinde şerit aydınlatma elemanları yerleştirilmiş.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

Kesit / © wikiarquitectura.com

Milstein Hall’un giriş katından çıkan yaklaşık 20 metrelik beton bir köprü ziyaretçileri içeri alıyor ve oditoryuma veya ana merdivenlere çıkarıyor. Cephede olduğu gibi, köprünün taşınmasında da betonarme truss sistem kullanılmış. Bu sayede kubbenin üzerinden geçen köprü, kolonsuz bir şekilde 20 metre açıklık geçebiliyor.

Millstein Hall - Cornell Üniversitesi

© Matthew Carbone

Milstein Hall’un inşa edilmesiyle birlikte Mimarlık Fakültesi ilk defa bir oditoryuma sahip olmuş. Oditoryum, olabildiğince esnek ve farklı amaçlarla kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Oditoryum mekansal olarak ikiye bölünmüş. Üst kısımdaki sandalyeler yere sabitlenmişken, alt kısımdaki sandalyeler serbest bir düzene sahip. Bu sayede oditoryumun tamamı kullanılmıyorken, alt kısım jüriler veya küçük toplantılar için kullanılabiliyor.

Milstein Hall, bazı mimari prensipleri ile Vilanova Artigas’ın Sao Paulo Üniversitesi Mimarlık ve Şehircilik Fakültesi binasını hatırlatıyor. Artigas’ın ilham verici projesine de göz atabilirsiniz.


RELATED POST