READING

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX

© Iwan Baan

Mimar: REX
Yer: Üsküdar, İstanbul, Türkiye
Yapım yılı: 2010

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi (Vakko Headquarters and Power Media Center), 2010 yılında New York tabanlı mimarlık ofisi REX tarafından tasarlanmış. İstanbul’un en dikkat çekici modern mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen merkez Üsküdar, Nakkaştepe’de bulunuyor. Tamamı özel üretilmiş cam panelleri ve sıradışı kütlesel organizasyonu ile dikkat çeken proje ülkemizdeki en özgün yapılardan bir tanesi.

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX

© Iwan Baan

Vakko’nun yeni genel merkezi toplam 12,500 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş. REX’in tasarımı, Türkiye’nin en önde gelen moda markalarından biri olan Vakko’nun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip. 1300 metre karelik şeffaf ofis alanına sahip yapıda 200 kişinin çalışabileceği 56 farklı oda bulunuyor. Vakko Moda Merkezi’nde tüm yönetim birimleri ve yaratıcı kadro ofislerinin yanı sıra showroom’lar, Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, oditoryum, galeri, ve müzeden oluşan Sanat Merkezi ile yine bir Vakko kuruluşu olan Power Media Center bulunuyor. Aynı zamanda içinde yer alan sanat müzesinde yaklaşık 700 eser sergilenebiliyor. (1)

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX

© REX

REX, tasarıma sıfırdan başlamamış. Alanda, inşaatına önceden başlanan ve yarım bırakılan bir otel projesinin mevcut betonarme taşıyıcı sistemi bulunuyormuş. Ekip, mevcut betonarme yapıya kompleks çelik bir taşıyıcı sistem ekleyerek Vakko’nun yeni genel merkezinin omurgasını oluşturmuş. Yapı her ne kadar iki farklı sistemi bir araya getirse de cephede bu ayrımı okumak mümkün değil. Bina tek bir parça gibi algılanıyor.

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX diyagram

Strüktür Diyagramı / © REX

Ofisin İstanbul’daki projeye başlarken uyguladığı ikinci bir akılcı strateji ise uygulamaya geçmeyen bir tasarımlarını bu projeye entegre etmek olmuş. Amerika’nın en prestijli üniversitelerinden CalTech için yapılacak bir bilim ve teknoloji merkezi olan Annenberg Merkezi (Annenberg Center) projesi, üniversite tarafından iptal edilince ofis bu proje için ürettikleri konsepti Vakko için kullanmış.

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi, farklı büyüklüklerdeki kutuların bir araya gelmesiyle oluşan bir proje. Her bir kutu farklı karaktere sahip, böylece yapı monotonluktan kurtuluyor. Yapının dış çeperini oluşturan kısımda kullanılan çelik taşıyıcı elemanlar ve transparan cam, üst kattaki kutunun aynaya benzer yapısı ile tezat oluşturuyor. Merkezin iç kısmında yer alan ve ‘showcase’ adı verilen bölüm ise daha kompleks bir kurguya sahip bir iç çekirdek.

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX

© Cemal Emden

“Vakko Moda Merkezi yangına, depreme ve suya dayanıklı özel bir camla kaplı. Lamglas tarafından proje kapsamında özel olarak hazırlanmış iki fırın ile her biri tek tek çökertilmiş olan camlar, yoğun bir çaba ve sabra dayanan işçilikle ortaya konulmuş müthiş bir zanaat örneği. Fırın içerisinde bulunan ve üzeri özel bir ipek kumaşla kaplı çökertme kalıbına bir gün süreyle konulan düz plaka cam, çökertme ve soğutma olmak üzere iki aşamadan geçiyor.

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX

© Iwan Baan

Ana maddesi silisyum (SiO2) olan cam, günümüzde her ne kadar standart bir üretimle elde ediliyor olsa da, içerisinde bulunan alkali ve toprak alkali metal oksitlerin oranındaki kayda değer olmayan farklılıklar bile her bir paneli bir diğerine göre yapısal olarak farklı kılıyor. Bu da ısınarak çökmeye başlamış olan cam panellerin her birinin farklı ve dolayısıyla da özgün olmasını sağlıyor. Noktasal tutucularla dört noktadan taşınan lamine cam ve 35 mm derinliğinde çökertilmiş, kendi kendini taşıyabilen camdan oluşan, 3354 mm x 1535 mm ölçülerindeki ısı camların her biri 386 kilogram. Ve uygulanış tekniği ile ortaya konmuş formuyla dünyada bir ilk olma niteliğinde.” (2)

Vakko Moda ve Power Medya Merkezi / REX

© Iwan Baan

Yapının içinde bir de sanat müzesi bulunuyor. Bu müzede Bedri Rahmi Eyüboğlu, İlhan Koman, Jale Yılmabaşar ve Nevzat Yüzbaşıoğlu gibi Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının eserleri sergilenmekte.

Kaynaklar


RELATED POST